Rotting är ett material som länge varit mycket uppskattat. Rotting kommer egentligen från en palm och är en form av klätterväxt som är mycket böjbar och slitstark. Här kommer du få roliga rotting DIY-tips som du kan använda dig av när du vill renovera eller göra om i ditt hem.
5 smarta IKEA-hack med rotting
Det finns få möbler som har fått vara en så stor del av DIY-projekt som IKEA möblerna har. IKEA-hacks med rotting är vanligt förekommande och passar dig som gillar att omvandla möbler och inredning för ett mer personligt hem. Vi listar allt från hur du gör en sänggavel med rotting till hur du skapar en vacker vikvägg.
1
Sänggavel i rotting – DIY
Med en vacker sänggavel i rotting kommer ditt sovrum snabbt att bli en rogivande och harmonisk plats där du kan vila ut efter en lång och jobbig dag. En sängram skyddar även väggen bakom sängen och ger ett mer ombonat intryck.
Detta behöver du
- IKEA IVAR gavel
- Rottingväv
- Häftpistol
- Handsåg
- Måttband
- Sax
- Upphängningsanordning
Så gör du
- Börja med att skära benen på Ivar hyllsystem så att de blir lika långa. Ena sidan är vanligtvis längre än den andra.
- Använd dig av handsågen och måttbandet för att säkerställa att snitten blir så precisa som möjligt.
- Nu använder du dig av häftpistolen för att fästa rottingväven runt hela ramen på varje sida runt gaveln. Börja alltid med att fästa kanterna först, innan du fäster mittpartiet.
- Häfta sedan längst med långsidan och stoppa in rottingväven under tiden. På så sätt får du mycket finare och renare kanter. Här kan du också använda saxen för att klippa bort överflödig väv.
- Skruva fast upphängningsanordningen på IVAR-gaveln och använd denna för att fästa i väggen. Observera att detta steg inte är nödvändigt för den som vill kunna förflytta gaveln på ett enklare sätt.
- Måla gaveln i önskad färg eller lämna den i sitt naturliga skick.
2
Vikvägg i rotting
Med en snygg vikvägg i rotting kan du enkelt skapa ett rum i rummet. En vikvägg gör du lätt med detta roliga och enkla IKEA hack som de allra flesta klarar av på egen hand.
Detta behöver du
- 3 stycken gavlar IVAR
- Rottingväv - gärna på rulle
- 6 stycken mindre gångjärn i färg som passar dig
- Limpistol eller häftpistol
- Liten såg, sax och skruvmejsel
Så gör du
- Börja med att klippa eller skära ut rottingväven så att den blir lagom i längd och bredd. Väven ska kunna spännas fast mellan den nedersta och översta ribban på IVAR- gaveln.
- Använd dig av häftpistolen för att fästa väven på baksidan av gaveln så att inga fula skarvar syns på framsidan.
- Vill du ha vikväggen exakt likadan på fram- som på baksida kan du köpa furulister, skära till och sedan montera dessa för att dölja häftstift och klammer.
- Se till att du fäster väven i kanterna först, innan du fäster i ramen på mitten och sedan på långsidan. Dra åt så att det blir slätt.
- Se till att alla gavlar står med de längre benen i marken (finns två olika sidor) och använd sedan gångjärnen för att förankra dem i varandra.
- Se till att kolla en extra gång så att gångjärnen placeras korrekt, annars kan vikväggen inte stå i sick-sack.
3
Förvandla IKEA:s BILLY med rotting
Bokhyllan Billy från IKEA är en riktig storfavorit som pryder många svenska hem. Genom att omvandla den med rotting får du en bokhylla som ser mer personlig ut, samtidigt som den får ett mer elegant utseende.
Detta behöver du
Så gör du
- Börja med att bestämma vilken färg du vill att din bokhylla ska ha. Finputsa sedan hela bokhyllan för att bli av med glansen. Använd gärna ett fint sandpapper som inte skapar för stora repor.
- Skär eller såga ut fördjupningen i varje dörr, men behåll själva ramen eller spröjsen. I dessa hål kommer du sedan att sätta in rottingväven som skydd.
- Måla dörrar såväl som bokhylla och se till att du använder dig av en ordentlig möbelfärg som inte flagnar.
- Vänd dörrarna så att du har baksidan uppåt. Lägg dem gärna på en mjuk handduk på golvet så blir det lättare att arbeta.
- Mät ut rottingväven så att den passar i dörrarnas utskärning och använd lim eller häftpistol för att fästa rottingväven.
- Skruva på dörrarna med ordentliga gångjärn. Skruva alltid gångjärnen sist, så minskar du risken för att få färg på dessa.
4
IKEA-hack med IVAR & rotting
När det kommer till IKEA-hack och rotting har IVAR-serien blivit en mycket självklar favorit. I den här serien kan du hitta allt från gavlar till ramar så att du kan skapa vackra vikväggar och sängar. Är du lite extra pyssling kan du till och med skapa ett snyggt IVAR-skåp med just rotting.
Detta behöver du
- IVAR-skåp
- Målarfärg (valfritt)
- Häft- eller limpistol
- Rottingväv
- Soff- eller smala sängben
- Sax
Så gör du
- Vill du måla om skåpet innan du fäster rottingväven är detta prio ett. Välj en färg som är specifikt framtagen för möbler och se till att du sandpapprar ytan lätt innan du målar.
- Skär ut rottingväven så att den blir i samma storlek som skåpdörrarna. Se till att väven inte bara täcker framsidan, utan att den även kan nå över kanten för ett renare och finare resultat.
- När skåpet torkat fäster du den utklippta rottingväven på luckorna. Här rekommenderar vi att du använder först lim och därefter häftpistol för att säkerställa att inga kanter åker upp.
- Låt torka och byt sedan ut knoppar på luckorna om du önskar.
- Skruva fast benen på skåpets undersida så att det kommer upp lite mer från marken. Detta ger ett mer elegant och stilrent skåp som är lättare att städa under.
5
Elementskydd i rotting – DIY-projekt
Elementskydd i rotting var något som var väldigt populärt förr, men som med tiden lades på hyllan för mer moderna alternativ. Nu är elementskydden i rotting tillbaka igen och du fixar det enkelt med detta smidiga DIY projekt.
Detta behöver du
- Rottingväv
- Gavel i passande storlek - IVAR
- Häftpistol/limpistol
- Sax
- Liten handsåg
- Målarfärg
Så gör du
- Börja med att mäta upp hur stort elementskydd du kommer behöva ha. IVAR gavel finns i många olika storlekar och är dessutom enkel att såga till om du behöver anpassa den efter just ditt fönster eller element.
- Mät upp och klipp ut rottingväven så att den täcker alla "hålrum" i gaveln. Varje "hål" ska ha rottingväv som täcker för. Använd häftpistolen och limpistolen för att säkerställa att rottingväven sitter ordentligt på plats.
- Måla elementskyddet om så önskas. Här kan du gärna låta rottingen förbli neutral i sin färg och endast måla gavlarna. Det ger ett snyggt och jordnära resultat som passar i de flesta hem.
- Använd dig av små krokar eller skjut in elementskyddet under fönsterbrädan. Om så önskas kan du även sätta skydd på sidorna av elementet, men kom ihåg att detta kan orsaka överhettning på gamla element.